Kuchnia jako sztuka w różnych zakątkach świata
Poznawanie kultury kulinarnej w rozmaitych regionach na świecie jest bez wątpienia niesłychanie ciekawym przeżyciem. Smakowanie nieznanych mieszanek smakowych, charakterystycznej kultury, a także różnych punktów gastronomicznych, w których je się dania, bez wątpienia rozszerza wiedzę o świecie. Pozwoli też nauczyć się przyszykowania kolejnych potraw w domu.
Nie ważne, w jakim kierunku ktoś pojedzie, bo w każdym z miejsc na Ziemi można wyszukać coś, co ucieszy gusta smaku. Warto zwyczajnie być przyszykowanym na to, żeby poznawać nowe. Przykładowo, wybierając się na trekking w Kazbeku (zobacz opcje wyjazdów trekkingowych https://solisci.pl/wyprawy/gruzja-aktywnie/), czyli po jednym z najwyższych wulkanów łańcucha kaukazkiego, bez wątpienia należy spróbować chinkali, chaczapuri, chleba gruzińskiego, albo pysznych past warzywnych. Podróże do Tajlandii też pozwalają wzbogacić doświadczenia smakowe, zwłaszcza o potrawy, jakie dla rodaków prezentują się jako nietypowe, czytaj: https://solisci.pl/podroze-do-tajlandii/. Koniecznie skosztować trzeba tradycyjnej potrawy Pad Thai. Zachwalana jest też smażona tajska bazylia, usmażona (wcześniej w całości gotowana na parze) ryba, zupa galangalowa (z użyciem mleczka kokosowego), czy pikantne pulpeciki usmażone na głębokim oleju.
Kuchnie z wielu zakątków kryją sporo rozpoznawalnych a także niestandardowych potraw. Każdy sam podejmie decyzję, co zjeść, zależnie od tego, czy gdzieś uprzednio był oraz czegokolwiek kosztował, czy to jego pierwsza podróż. Wczasy na Kubie są fantastyczną okazją do tego, żeby skosztować bistec de cerdo, pan con lechon, albo langustę przyrządzoną na podstawie regionalnych receptur. Wycieczki na Kubę ponownie motywują z kolei do skosztowania tych smakołyków, których nie posmakowaliśmy poprzednio. Nie mówiąc już o lokalnym jedzeniu ulicznym.
Wyjazd na majówkę (masa pomysłów na spędzenie majówki w podróżniczym stylu: https://solisci.pl/majowka/), albo też na trwający dłużej wyjazd w dowolnie wybrany zakątek świata jest idealną sposobnością do obeznania się z kulturą kulinarną konkretnego kraju. Przeżycia związane z degustowaniem nowych kompozycji smakowych i tym samym interesujących osób oraz zwyczajów to coś, czego warto się podjąć.